En blogg for Den Norske Forening i Athen

søndag 5. februar 2012

HJELP OSS Å HJELPE!


"From Norway with love"

Torsdag 2. februar 2012, etter arbeidstid, hadde jeg fått en avtale med Fader Antonio, som driver stiftelsen  Verdens Ark – Kivotos tou Kosmou – i Athen. Dette initiativet tok jeg etter å ha blitt kontaktet av venner i Norge og medlemmer av Den norske forening i Athen, som ønsker å hjelpe fattige, og da særlig barn og barnefamilier, i Athen. Svært mange lever nå under fattigdomsgrensen i Athen, arbeidsledigheten er sterkt økende, og antall hjemløse eller famlier som ikke har råd til strøm, fyring eller mat øker dramatisk fra uke til uke. 


Vi var en delegasjon på 5 personer fra Den norske forening i Athen, som møttes på Sepolia metro-stasjon denne kjølige februar-ettermiddagen, og sammen fant vi fram til  adressen Zinodorou 3 & Kallikleous, i bydelen Kolonos.  Denne bydelen er kjent for å ha Athens høyeste ungdomskriminalitet og store narkotikaproblemer.  Bygningen på denne adressen viste seg å være en nedlagt tekstilfabrikk. Utenfor hovedinngangen så vi huskestativer og sklier på den bittelille hageflekken. Vel innenfor døren ble vil hilst velkommen av to høflige ungdommer i en provisorisk resepsjon. Frivillige. De sendte oss 2 etasjer opp. I trappen møtte vi en godt voksen dame som vasket. En frivillig. Vi fikk sitte i en lys og trivelig salong, og ble tilbudt noe å drikke mens vi ventet på Fader Antonio.Etter en liten stund dukket han opp, en høyreist, mørkhåret, vakker mann i slutten av 30-årene, som håndhilste på oss alle. Han fortalte om hvordan organisasjonen hadde utviklet seg fra han i 1997 tok initiativet til å hjelpe noen få unge gutter som var alene i verden, til de nå har 300 barn og unge som brukere av senteret.  Klientellet består av barn og unge fra familier med enslige forsørgere. I ca. 80 % av tilfellene dreier deg seg om enslige mødre. Når de kontakter Arken har de som oftest blitt arbeidsledige og har problemer med å forsørga barna sine. Mange har ikke klart å betale husleien de siste måneden, og står i fare for å bli satt på gaten. Arkens sosionom-team vurderer behovet, og pr. i dag har organisasjonen overtatt det økonomiske ansvaret for 30 eksterne husholdninger.  Det vil si at de garanterer overfor huseier at leien vil bli betalt, og de overfører leiekostnadene direkte til huseier i en periode på 6-12 måneder. I mellomtiden hjelper de forsørgeren til nødvendig omskolering og bidrar til at vedkommende kan komme i arbeid igjen. Målet er å holde familien samlet, at de såsant mulig skal kunne bli boende i sitt opprinnelige miljø, og at forsørgeransvaret skal tilbakeføres til moren eller faren i løpet av en relativt kort periode.  Et team av frivillige følger opp de eksterne husstandene etter behov, og hjelper til med matlaging, stell av tøy osv. slik at barna kan gå på skolen mette og rene i klærne.  Det ytes også gratis juridisk bistand og medisinsk oppfølging til familiene.  I steden for å fjerne barna fra foreldre som ikke makter å fylle foreldrerollen på det ene eller det andre området, gis det råd og opplæring slik at foreldrene gradvis settes i stand til å overta omsorgen for sine egne barn.Arken driver et krisesenter for mishandlede kvinner og barn på en annen adresse.  De har også nylig fått donert en bygning i Pireus, hvor de planlegger å åpne et barnehjem for hjemløse/gatebarn. Det dreier seg i hovedsak om flyktninger.


Driften av senteret og de eksterne tiltakene baserer seg på donasjoner og frivillig arbeid. Noen få leger, psykologer og jurister er i lønnet stilling, for at senteret skal få de nødvendige lisenser.   Ellers er det pensjonister, studenter, lærere, leger, jurister, psykologer, sosialarbeidere og andre som tar sine vakter på fritiden.

Vi fikk en omvisning i den nedlagte fabrikken, og lot oss imponere over rene, fargerike og smakfullt møblerte lokaler. Der var kontorer for samtaler med sosionomer/psykologer etc., med arkivmapper for hver klient/familie sirlig ordnet i hyllene. På legekontoret ble vi vist et rikholdig medisindepot, som i hovedsak er legemidler donert av apoteker i området. Her blir barna vaksinert, de får generelle undersøkelser og legebehandling, en øyenlege sjekker behovet for briller etc., og det kommer også tannlege på besøk.  Hvert barn får sin egen helsebok, og blir fulgt opp i henhold til det gjeldende vaksinasjonsprogram.

I en stor sal med små pulter og stoler er det plass til opptil 100 barn som får leksehjelp om ettermiddagene.  Om formiddagene blir lokalene brukt til barnehage og førskole for aldersgruppen 2 til 5 ½ år.  I et klasserom for ungdomsskole- og videregående-elever gis det ekstraundervisning om ettermiddagen for å forberede ungdommene til eksamener, noe som gir dem samme mulighet som andre greske ungdommer til å kjempe om plassene på høyskoler, universitet og yrkesfag.
Et datarom har 12-15 stasjoner tilgjengelige for barnas og ungdommenes skolearbeid. Også i Hellas forventes det at man har tilgang på internett og PC for skolearbeidet, men i hjemmene hvor det ikke er penger nok til mat på bordet, er det naturligvis heller ikke noe bredbånd eller datautstyr.
I et grupperom får vi hilse på en matematiker som gir gratis ekstraundervisning til to avgangselever i videregående, og som kommer hver ettermiddag etter endt arbeidsdag på en kommunal skole.
Det finnes også et rom for spesialundervisning, hvor spesialpedagoger, ergoterapeuter og logopeder gir gratis undervisning til barn med lærevansker og andre spesielle behov.

I spisesalen serveres det varm mat, 3 bordsetninger pr. dag for å få plass til alle. I et tilstøtende gullende rent storkjøkken med åpen løsning er noen kvinner i ferd med å rydde opp etter siste bordsetning. Bordene og stolene er allerede tørket av, og det er ikke en smule eller en serviett å se noe sted. Det er pensjonister og andre frivillige som står for matlagingen, matvarene er i hovedsak donasjoner, og det suppleres etter behov av midlene organisasjonen har til disposisjon. Slik kan alle barna og ungdommene som sogner til Arken få et måltid varm hjemmelaget mat og hjelp med lekser etter skoletid. Innenfor storkjøkkenet er det kjølerom med gode muligheter for å lagre matvarene som blir donert eller kjøpt inn.

Verdens Ark ble grunnlagt i 1998 av den daværende 26-årige presten Antonio Papanikolaou. Etter å ha samtalt med Fader Antonio og ha blitt vist rundt i senteret som er hans livsverk, var vi alle overbevist om at dette er en organisasjon vi gjerne vil støtte og gi mulighet for å hjelpe enda flere.  Vi vil derfor oppfordre alle nordmenn og Hellas-venner til å støtte aksjonen ”From Norway with love  – Hjelp oss å hjelpe”, som Den norske forening i Athen stiller seg bak. Vi som besøkte Verdens ark 2. februar er:

                  - Gunhild Guldseth
                  - Øyvind Hokstad
                  - Inger Marie Øiahals
                  - Omiros Diamantis
                  - Audny Hegstad Diamantis

For å kunne rapportere tilbake til norske givere om hvordan det går med innsamlingen og disponeringen av donasjonene, har vi bedt om å få benytte en separat bankkonto for de norske giverne. Vennligst merk donasjonen med ”From Norway with love”, og gjerne også ditt navn og e-post-adresse.

Ønsker du å lese mer om Verdens Ark – Kivotos tou Kosmou – på engelsk eller gresk, se organisasjonens nettside:  www.kivotostoukosmou.org
Vi vil informere fortløpende gjennom bloggen Viking-nytt http://vikingnytt.blogspot.com/
 og Den norske forening i Athens facebookgruppe https://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/groups/118344358177667/Bankdetaljer følger her:


FROM NORWAY WITH LOVE  – HJELP OSS Å HJELPE!National Bank of Greece, Psychico dept.
IBAN number: GR 620110 1000 0000 100 2961 0242
SWIFT ADRESS: (BIC) ETHNGRAA

Mottagers navn og adresse:
Kivotos tou Kosmou
Zinodorou 3 & Kallikleous
104 42 Kolonos
Athen


Tekst: Audny Hegstad Diamantis
Foto: Omiros Diamantis

9 kommentarer:

 1. Fantastisk tiltak!! Og flott initativ fra dere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for positiv tilbakemelding! Hjelp oss gjerne med å spre kunnskap om denne innsamlingsaksjonen til familie, venner og kjente, via e-post, facebook etc. På forhånd takk! Audny Hegstad Diamantis (initiativtager)

   Slett
 2. Så flinke dere er! :) Håper det kommer inn mange penger!

  SvarSlett
 3. Flott! det siste som dør er som kjent håpet. dette tiltaket holder håpet oppe og hjelper iallefall noen..Kanskje de i sin tur hjelper andre? La oss alle bidra med hva vi kan. TAKK til ildsjelene. From orway with love.

  Marina Johanne Konstantopoulou Sætre

  Μπράβο! το τελευταίο πράγμα που πεθαίνει είναι γνωστό ως ελπίδα. Ας εργαστούμε όλοι συνεισφέρουν ότι μπορούμε.
  Από τη Νορβηγία με αγάπη Μαρίνα Ιωάννa Κωνσταντοπούλου Σaetpe

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for positiv tilbakemelding! Hjelp oss gjerne med å spre kunnskap om denne innsamlingsaksjonen til familie, venner og kjente, via e-post, facebook etc. På forhånd takk! Audny Hegstad Diamantis (initiativtager)

   Slett
 4. Finnes det noe norsk kontonummer vi kan overfør til? Det er kanskje bare meg, men jeg har aldri sendt penger til en utenlandsk bank før. Jeg vet rett og slett ikke hvordan man gjør ...

  SvarSlett
 5. Jeg vet heller ikke hvordan man overfører til en utenlandsk bank..

  SvarSlett
 6. ikke jeg heller.......

  SvarSlett
 7. Har du nettbank, er det lett. Klikk på betaling til utlandet.
  Fyll inn iban/swift code o.s.v og valuta. Alle disse opplysninger ser du på siden her.
  Ble veldig glad når jeg ble invitert inn på denne siden. Vil jo gjerne hjelpe, folket og landet jeg er så glad i.
  unni

  SvarSlett